Kognitiivinen käyttäytymisterapia

Kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeuttikoulutus Tampereen yliopistossa on viimeisin suorittamani koulutus. Siitä valmistun marraskuussa 2023. 

Ratkaisukeskeinen psykoterapia

Post Gradued Diploma in Solution Focused Psychotherapy

University of West England:in (UWE) ja Helsingin psykoterapiainstuutin järjestämästä suomalaiseen toimintaympäristöön suunniteltu ratkaisukeskeinen psykoterapeuttikoulutus oli ensimmäinen pitkä psykoterapeuttikoulutukseni.  

Oheinen kuva on valmistumisseremoniastamme Bristolissa heinäkuussa 2016. Tilaisuuden ja puitteiden upeus hieman jopa hämmensi.

Dialektinen käyttäytymisterapia

Olen käynyt Suomen käyttäytymisterapiayhdistyksen DKT-intensiivikoulutuksen 2016-2017 ja useita kansainvälisten huippujen jatkokoulutuksia. Minulla on vuosien kokemus erikoissairaanhoidon DKT-terapeuttina. Yksityisesti en tarjoa varsinaista DKT-hoitokokonaisuutta, johon kuuluu myös ryhmähoito, mutta yksilötyöskentely voidaan toteuttaa dialektisen käyttäytymisterapian menetelmin .

Narratiivinen altistusterapia

Narratiivinen altistusterapia on useiden traumatapahtumien aiheuttamien traumaoireiden hoitoon sopiva menetelmä. Terapiatapaamiset kestävät noin 90 minuuttia kerrallaan ja käyntejä on n. 8-15 asiakkaan tilanteesta riippuen. Koulutuksen menetelmän käyttöön sain Tampereen yliopistossa 2018-2019.  Turun yliopistossa olin mukana 2022-2023 järjestetyn koulutuksen menetelmätyönohjaajana ja vierailevana luennoitsijana. Tarjoan menetelmän työnohjausta yksiö- tai pienryhmätoteutuksena.

Mindfulness based cognitive therapy, MBCT

MBCT on kehitetty toistuvan masennuksen hoitoon ja menetelmä soveltuu sekä ryhmä- että yksilötyöskentelyyn. MBCT:a voi soveltaa myös esimerkiksi kroonisen kivun ja työuupumuksen hoitoon. Menetelmän opiskelin Luote Oy:n koulutuksessa 2019.

Tension Releasing Exercices®, TRE®

Sterssin ja traumaoireiden aiehuttamaan jännittyneisyyteen ja vireystilan vaihteluihin voin ohjata TRE-itsehoitomenetelmän käyttöä. Olen Tension Releasing Exercices-menetelmän kehittäjän, David Bercelin 2009 kouluttama TRE-ohjaaja. Lisätietoa menetelmästä: www.trefinland.fi.

Seeking Safety®

Seeking Safety® on kognitiivisen käyttäytymisterapian sovellus psyykkisen trauman ja samanaikaisen liitännäisongelman hoitoon. Tyypillisiä liitännäisongelmia ovat päihdeongelmat ja riippuvuudet, lääkeväärinkäyttö, itsen vahingoittaminen, syömisen ongelmat, tai muu itselle haitallinen ja vaikeasti hallittava käyttäytyminen. Menetelmään perehdytyksen olen saanut Treatments Innovationsin Summer Krausen ohjaamassa webinaarissa. Menetelmä ei ole vielä Suomessa tunnettu tai käytössä, mutta olen kiinnostunut sen käyttömahdollisuuksien kartoittamisesta. Se poikkeaa useimmista Suomessa käytössä olevista traumanhoitomenetelmistä, jotka edellyttävät, että psyykkiseen traumaan usein liittyvät muut ongelmat ja varsinkin päihdeongelmat eivät oireile aktiivisesti. 

Päivitän ja kehitän osaamistani jatkuvasti kirjallisuudella, seminaareilla ja koulutuspäivillä. Käyn säännöllisesti työnohjauksessa.